Bruksridning

Syfte: Bruks är en tävlingsform där alla hästraser ska kunna delta.
Syftet med tävlingsformen är att utbilda ryttare och häst för att ekipaget ska kunna hantera olika situationer genom att ett förtroende byggs upp mellan häst och ryttare. Målet är att skapa förståelse för hur hästen fungerar vid en god hantering och med bra hästmannaskap.
Hästen ska lära sig att lita på och lyda sin ryttare.

Utrustning: Ryttaren ska bära ridhjälm och en lämplig klädsel. Alltså är det ingen bra idé tycker jag att komma i ett par vita ridbyxor, däremot är det inte helt fel att ha kavaj på SM enligt mig. Man får ha sporrar och spö, sporrarna får inte vara över 20 mm - samma som i ponnysammanhang i traditionell ridning. Obs att längden på sporrar även gäller stor häst.
Hästen ska ha en komplett sadel och om man har någon form av hjälptygel ger det 1-10 straffpoäng. Om avsaknad av obligatorisk utrustning inte rättas till innan start medför det uteslutning.

Hinder/bana: Hela banan är numrerad och om man rider den i fel nummerordning blir man utesluten- har hänt mig, he he... Delmoment ska ridas i bokstavsordning. Alltså 1a 1b 1c osv. Man kan bli utesluten ur ett moment, då får man hundra straffpoäng och ett U (utesluten). Man får fortfaranade fortsätta att rida klart banan, dock kan man inte placera sig framför någon som inte har något U, även om man totalt har mindre straffpoäng.

MOMENT:

Funktionskontroll: Under funktioskontrollen bedöms;
Hästens kondition, rykt och hovvård.
Utrsutningens kondition, tillpassning och när man sadlar.
Uppsittning
Avsittning
Medhjälparens (personen som håller i sadeln åt dig när du visar upp din häst) inverkan på hästen. Om den håller i den när du sitter upp eller sadlar till exempel.
Hur ekipaget uppträder och avsaknad av obligatorisk utrustning.
Om man inte klarar att sitta upp inom 5 minuter blir man utesluten ur hela tävlingen.

Allt det här kan man få straff på!

Under ridning:
Under ridning bedöms;
Hästens rörelser i gångarterna
Ryttarens användande av hjälperna
Hästens svar på hjälperna
Om ryttaren sitter av vid annat ställer än bryggan
Moment ridet i fel nummerordning
Även om man har felaktig gångart som inte rättas till inom två sek.

Allt det här kan man få straff på!


Vattenhinder eller presenning:
Är precis vad det låter som. Man ska rida över "vatten", hästen får varken stanna, göra en volt för nytt försök, rygga eller bryta ut utanför. Allt detta räknas som en olydnad. Hoppning ger 20 straff och de andra tio straff/gång.  Om hästen gör någon olydnad 4 gånger så blir man utesluten ur momentet.'

Antingen är det en lång grav eller ett kort dike, det är vid diket som hoppningen kan förekomma. Fillis hoppade lite halvt över en gång, men det såg dem inte :)



Bro:
Är samma sak som vattnet bortsett från att man nu ska rida över en bro. Olydnaderna är dem samma som vid vattnet, bortsett från att man nu då inte kan hoppa. Uteslutnining ur momentet sker vid 4 fjärde olydnaden.



Vändning i trångt utrymme (vändruta/ruta):
Man rider in i en ruta och stannar, sen vänder man åt valfritt håll. Själv vänder jag alltid åt höger! Rutan är i sågspån (kanske i kalk någon gång)  och om man trampar utanför eller på linjen får man 5 straff/tramp. Om hela hästen är utanför eller på linjerna så blir man utesluten.
Finns även portmarkeringar. Antingen plaströr med bollar på eller korner med bollar på. Om man river en boll eller hela kornen får man 10 straff/rivning. Ibland är dem så jobbiga att dem lägger upp bollen efter varje gång så att man kan riva tusen gånger innan man är färdig!

Portar:
Man rider genom portar i bokstavsording och ska inte ha ner någon markering. Markeringarna är oftast dem samma som i rutan! Om man har ner någon boll så for man tio straff/boll. Om man missar en port eller rider i fel ordning blir man utesluten ur momentet och får ett U (hundra straffpoäng).
 


Skritta över bommar:
Är svårare än man tror eftersom hästarna järna blir lite slöa och inte lyfter ordentligt på fötterna.
Hästen ska skritta över 2-6 bommar som kan vara placerade efter varandra eller i L-Z- eller bågform.

Om man river en bom får man 10 straff. Även här finns olydnade- halt, ryggning, volt eller utbrytning. Efter den fjärde olydnade blir man utesluten. Självklart kan man ju göra 3 volter och en halt för att bli utesluten! Man har inte sån tur att man kan lyckas med fem ryggningar och tre utbryningar, en volt och en halt!



Rida över gatubrunn (platta):
Ekipaget skrittar genom en korridor och ska trampa på ett brunnslock som ligger jämns med marken. Hästen ska vidröra locket med minst en hov.

Om man trampar utanför korridoren får man 5 straff/tramp, är hela hästen utanför blir man utesluten.
Hästen:
ryggar-30 straff
gör halt-20 straff
ingen hov vidrört eller trampat på brunnslocket- 30 straff



Halter:
Hästens framhovar ska parkeras emellan två sträck på marken. Det ska vara minst en halt i med och motlut. Brukar vara med en på plan mark också-men det är inget måste.
Halterna är markerade med A-B-C och varieras mellan 10 och 30 sekunder.
Om man går rakt igenom halten utan att stanna får man 30 straff
För kort halt ger 1 straffpoäng/ 2 sekundersperiod av den tiden som är kvar. Halvten avrbyts när hästen vidrör eller trampar utanför markeringen.


Lydnadshinder (skrämselhinder):
Det här momentet består av saker som en häst kan tycka vara läskigt att gå förbi eller att gå på. Plastpåsar, djur, vit-och svartrandig matta, badleksaker, ljud, fladdrande saker mm.
Hästen ska pasera igenom ett markerar utrymme, jag kan bara minnas att det är i trav, utan att göra en olydnad. Vid fjärde olydnade blir man utesluten eller om hela hästen är utanför markeringen.
 



Ryggning i vinkel:
Man ska helt enkelt backa i en vinkel utan att trampa på eller utanför markeringen. När hela hästen är på eller utanför markeringarna så är man utesluten. Man får 5 straff/tramp.
Vid total vägran att rygga blir man utesluten.

Vinkel kan vara ett L, U eller T. Jag tycker att T:et är svårast eftersom Filur blir så ostadig när man går in i det.



Hoppning:
I hoppning är det samma olydnader. Man får 10 straff/rivning och 10 straff/olydnad. Det är ett till tre enkelhinder som får vara max 80 cm höga. Men det är dem aldrig eftersom alla tjocka fjordingar och inte kan hoppa så högt. Plus att det är massor av gamlingar med :)



Flytta föremål:
Man stannar mellan två stolpar, tar en sak och flyttar den till den andra stolpen. Är 1-3 saker att flytta.
Ryggning är tillåtet även skänkelvikning.
Tappat eller ej placerat föremål- 30 straff/föremål
Tar med sig förmålet pch rider runt för att placera det (lägger en volt för att komma tillbaka till den andra stolpen)- 10 straff/föremål

Utesluten blir man om man inte paserar genom hindret i hela dess längd-jag tolkar det som om man bara rider rakt igenom eller bara flyttar två saker :)

Brygga:
Ryttaren rider fram till bryggan, sitter av hästen på bryggan med båda fötterna inom markerat område. Leder hästen längs med bryggan och sitter upp igen med båda fötterna inom markerat område

Avsittning på fel ställe: 10 straff
Uppsittning på fel ställe: 10 straff
Ryttaren beträder marken: 30 straff

Utesluten blir man om man inte genomför hela momentet.

Trav genom korridor:
Man rider igenom en korridor som är kalkad eller i sågspån. Det är sex olika zoner och man får 5-30 straff beronde på i vilken zon man trampar utanför i först. Den blir allt smalare mot slutet. Utesluten blir man om hela hästen är utanför eller på markeringarna.

Om man har orkat läst ända hit har man varit riktigt duktig! Den som vinner tävlingen har minst straffpoäng och funktionärerna verkligen letar straff kan jag tala om! Målet är då alltså att ta sig igenom banan inom idealtiden och med så få straff som möjligt.

Ursäkta om det är massor av felstaving, men jag har inte orkat läsa igenom det här!!! Too long...

Kommentarer
Postat av: Fjordisen

Va fan säger du att fjordingar är tjocka skettisar har ju mage som hänger ner i marken....

2012-04-05 @ 09:10:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0