By H&M


Tävlingen

I funktionskontrollen gick det inte bra. Han ville bara käka gräs hela tiden så jag bad Nathalie hålla i honom. Som tur var fick jag bara ett straff för det :) Flytta föremål, halterna, plattan och bryggan gick fort och strafffritt allihopa. Han var superduktig även om han kändes lite för pigg och smått okoncentrerad. Vändrutan gick inte bra alls då jag råkade riva en boll. Sen minns jag inte om det blev någon hov utanför! Men det var helt och hållet mitt fel!!!

Bommarna gick bra och han gick över alla utan att slå i någon, tror jag ;)

Sen var det hoppning... För det första så var det på den blötaste delen av bana och jag startade bland dem tre sista. Så det var extremt uppridet. Kom över första hindret men sen blev det jättemjuk och han stannade två gånger på hinder nr. 2. Blev ett stillastående hopp över det vilket han rev. Sen blev det ännu mer pannkaka då hann sjönk ner till halva vägen upp till hasarna. Fatta vilken panik han fick när han knappt kom frammåt. Usch vad jobbigt det var och han blev megastressad. Fick två stopp på hinder 3 också så jag blev utesluten där. Fy fan vad dåligt det var av dem att ha hoppningen på ett sådant ställe! Det sög verkligen.

Sen var det skrämsel som gick utan problem och efter det rakridning. Jag visste att han skulle trampa utanför på den sista zonen i slutet då den bara var 30 bred. Vet liksom om att ponnyn inte går rakt med sina bakben utan svänger runt hej vilt med dem ;)

Backningen gick bar och vattenhindret plöjde han bara egenom. Duktig ponny! Han stannar nästan alltid och vill lukta på vad det nu är han ska knata över men inte den här gången!

Portarna gick också bra. Första kom jag snett på så den rev jag och den andra failade han lite på. Av någon anledingen tyckte Fillen att han skulle hoppa/galoppera över den så den revs också. Men resten gick bra och vi hade minst straff på det momentet. Sista grejen att klara var träbron. Inga problem och Fillis sprang på som en galning över den!

Jättenöjd med hur det gick hur vi betedde oss på banan! Har nog inte gått så bra någongång tror jag :) Även om jag kom långt ner på listan så känns det i alla fall bra nu i efterhand och jag bryr mig inte alls. Tappade lusten efter tävlingen faktiskt att tävla mer bruks, i alla fall just nu. Får se vad som händer i framtiden :)










Satan vad han lyfter på benet!

Och sen så var det slut eftersom det inte var lätt att fota :)


Pretty Girl

Gillar skarpt att Katy Perry hade en gul fyrkant på huvudet när hon var på the VMA's!


Yoggi






Myskisse som vi kallar Yoggi :)


.

Hemma efter en lika tråkig dag som igår! Enda skillnaden var att jag satt kvar två timmar idag. Gjorde klart no uppgiften som är tills på måndag så att jag slipper sitta med den resten av veckan :) Skulle haft en pluggfri dag men nu blev det inte så.


Marry the night




Första

Tänkte nu då skriva om min första tur på Filur när vi var på Sätila. Nathalie följde även med ut och körde Didrik.
Fillen var jättepigg och hur frammåt som helst :) Superkul när han taggar till så och bara vill springa. Vi red/körde ut i skogen och det är en lagom början tycker jag. Kolla in omgivningar utan att det gör något att hästen är hoppig och okoncentrerad.

Meningen var i alla fall att jag skulle träna på lite olika saker. Halt, backa ett par steg och flytta osynliga föremål. När jag skulle göra halt sket det sig direkt. Han flyttade sig i sidled hela tiden och när jag väl fick honom at stå stilla på stället började han stampa i marken! Först såg det ut som om han skulle kraffsa men i stället så lyfte han fram hoven och smällde ner den i marken! Ponnyn börjar bete sig lite hingstigt kanske?! x) Det var lite lustigt men jag minns nog att han har gjort det förrut.

Aja, fick honom att stå stilla till slut i alla fall.
Sen hittade vi även en stock som han kunde hoppa över och det uppskattades!


Film

Kolla nu då jag ansträngt mig fett mycket med musik och klippt i filmen!


Pluggis

Idag var en riktigt händelselös dag i skolan. Massa tråkiga lektioner hela dagen. Men var i alla fall riktigt duktig som har betat av alla läxor utom två till den här veckan. Och det är bara måndag. I vanliga fall skulle jag inte ens ha tittat på den första läxan för veckan! Jag och Alexandra var assattsiga och satt kvar en hel timme och råpluggade hur bra som helst. Värsta koncentrationen så jag är inte alls stressad what so ever inför veckan :) Om en timme eller så ska jag plugga lite till så att jag är färdig med engelskan och matten :) Känns bra så i morgon blir en helt pluggfri dag! Awesome :D


Ridning på Mixie

Måste först och främst säga att jag inte var så jättetaggad på en lektion på Mixie. Är nog inte riktigt min typ av häst då när jag ridit henne innan har hon varit lite trög och seg i hjälperna. Hon har helt enkelt inte lyssnat på mig.
Första 3/4 av passet gick bajs. Hästen lyssnade inte alls på mig och jag fick jobba stenhårt utan att komma någonstanns och min rygg började göra ont eftersom det bara blev fel hela tiden! Som pricken över i:et är hon en boll efter betet så mina ben åkte frammåt hela tiden och sadeln satt på snedden.

Blev extremt chockad när hon i slutet bara släppte efter. Plöttsligt fanns formen i skritten och jag fick också till den emellanåt i traven. Dock var hon väldigt ostadig och slog upp med huvudet titt som tätt. Men det behövdes bara lite lirkande så fann hon ro igen :) Märktes verkligen skillnad. Hon hittade en jämt tempo och jag behövde inte driva alls. Hon travade på helt lagom och det gick bra. Sen i galoppen kom även formen in emmellanåt! Där blev jag riktigt förvånad.

Vi körde även skänkelvikningar och jag älskar verkligen dem! Ha ha, är min favorit rörelse. Ibland fick vi till det och det kändes rätt. Men så fort mina hjälper blev bara lite för stora så vek hon halsen.  Tycker att hon skötte sig jättebra i slutet och allt slit i början var verkligen värt det!


Mixie är då inte fjordingen och är verkligen inte så här smaaaal!


Johannesberg dag 2

Idag var det maraton. Min inställning var att jag skulle försöka ta oss igenom A-sträckan. Bara den låg på över 6 km! Curry gjorde verkligen så gott han kunde men när jag kom fram till mål efter runt 40 minuter så var lilla ponnyn helt slut. Det elakaste jag kunde ha gjort var att tvinga honom att gå skrittsträckan och sen starta E-sträckan som alla hinder ligger på. Hindersträckan var nog 5800 meter vilket är långt och det var fem hinder.

Så jag valde att avbryta eftersom han inte ville längre och var så trött. Man måste först och främst tänka på hästens BÄSTA och inte på vad man själv vill!!! Curry var i alla fall väldigt nöjd när han fick komma in i boxen och träffa Donken igen! Skönast ever var när Nathalie pratar med pappa i mobilen och sen hör vi hur Didrik fullkomligen skriker efter Curry! Dem andra i staller var nog lite irriterade ;)

Sen skulle jag grooma åt Nathalie. Var första gången för mig så jag var riktigt nervös. A-sträckan gick super och Didrik var hur pigg som helst och sprang på som en turboköttbulle hela tiden! Gick jättebra men en gång blev han dörädd. Vi mötte ett annat ekipage i en korsning så Didrik stirrade såklart på dem. Sen tittar han åt andra hållet och ser en funktionär. Gissa vad han gör? Jo, tvärnitar så att jag och Nathalie nästan flyger ur vagnen! Lite udda måste jag säga.
Donken var fräsh genom hela maraton och inga större missar gjordes :) Slutade med en andra plats i maraton för Nathalie och en andra plats totalt.


Johannesberg dag 1

Första dagen var det alltså dressyr för min del. Han kändes kanon på framkörningen. Mycket energi, go i formen, mjuk i sidorna och steget var inte heller tokigt :) Det kändes verkligen bra och han kändes inte trött eller något. Meen. Så fort jag kommer in på banan så dööör han. Blir asseg och det finns inget som jag kan göra åt det. Dock så gick han i form och var hyffsat mjuk. Mina vägar sög rätt bra kan jag tänka mig och jag missade nästan första halten påväg upp mot domaren. Tur att man har en groom kan jag tala om! Hur som helst vet jag inte vad som ska bli av Curry och mig just nu :/

Mamma tog lite bilder med Nathalies mobil eftersom kameran dog.


Dålig timeing

Ledsen för den dåliga uppdateringen men stallet har varit från när jag slutar skolan tills 10-11 på kvällen. Så bloggen har fått lida då jag nu går i skolan och måste sova också! Idag är det hur som helst tävling, klockan är fem och jag har varit uppe i en timme :)
Kommer inte att bli någon uppdatering i morgon heller eftersom min dator hemma hos pappa är trasig. Men på söndag är jag back on track och under nästa vecka kommer jag att skriva om det som jag inte har hunnit än!


.

Snart ska jag åka hem till pappa. Skolan börjar 20 i tio tror jag så det blir lite mer sovning innan jag ska duscha och skit :) Rätt skönt nu att bara gå upp och sega runt och bestämma vad man ska ha på sig!

Vi hörs, ska till stallet idag men sen ska jag klippa i lite bilderna så att ni får se några från SM  :)


Soova

Nu blir det sova, måste vända på mina vanor igen! Imorgon ska jag och pappa till stallet då Curry behöver en ny sko inför tävlingen. Ena broddhålet är trasigt och jag tror vi behöver alla fyra broddar ;)


synd!

Amanda hittade på vårt schema en lärare som hette:
Balle Ballerina
Alla dog av garv och det var ju för bra för att vara sant. Synd som bara den tycker jag att det var fejk!


Körning med Curry

Gick bra att köra idag med tanke på omständigheterna. Planerade in en framskrittning på minst en kvart idag för att se om han blev mjukare eller inte. En kvart var nog helt perfekt! Han var nästan mjuk från början och i sidorna lossnade han lite smått tusen gånger snabbare idag.

Tycker att han var rätt så possitiv till arbete idag och trampade på helt okej. Jobbade bara på böjt spår för att jag själv inte skulle komma undan med hans stelhet i sidorna. Han var faktiskt mjukare i höger sida idag och det är hans stela sida så att säga i vanliga fall. Tror att lite av problemet ligger hos mig lite. Jobbar så länge i samma varv tills jag är nöjd att jag inte riktigt hinner med det andra sen när jag byter! Men jag kunde antagligen gjort varvet till fullo. Men jag bestämde mig för att köra igenom programmet eftersom han började bli så trött.

Programmet gick helt okej även om jag tappade honom ibland och det gick lite långsamt emellanåt. Gjorde även lite ökningar idag. Känns som om det finns något att hämta hos honom där i alla fall :) Önskar att jag gjort det lite tidigare så att det funnits mer energi, men å andra sidan var han inte lika mjuk då.

Är i alla fall nöjd med pojken eftersom han gick rätt bra idag :)
Synd att kameran inte fick följa med idag :/


Inte som jag tänkt

Hade planerat att skriva något inlägg nu från mitt SM, men jag orkar inte. Har ont i huvudet och är trött så snart väntar min goa säng på mig! I morgon blir det skolan igen och sen bär det av till stallet för att köra Curry. Är i stort behov av ett dressyrpass kan jag tänka mig inför tävlingen nu i helgen!


Quigge

Fick även rida Quigge lite idag och det var lika roligt som förra gången. Han är så himla go tycker jag och helt min typ av häst att rida :)
Fokuserade som vanligt på formen eftersom jag verkligen får anstränga mig för att få till den i traven. Gick mycket bättre än förra gången eftersom han var mer eftergiven och lugn. Sprang inte iväg lika mycket den här gången plus att jag fick till ställningarna också! Märktes verkligen om man hade honom mjuk eller inte. Ingen form = noll ställning på honom.

Sen i skritten blev jag riktigt stolt över hästen som kunde skritta i form på hängade tyglar! Duktig kille tycker jag. Sen gick han lite under lod i skritten. Först drev jag lite men då slog han bara upp huvudet. Så istället förde jag fram händerna för att han skulle dra fram nosen lite. Han blev verkligen mjuk i skritten. I traven hittade han även takten när han gick i form, istället för att typ trava som en kamel (känns det som) så var det parallellt. Mycket skönare då jag även kunde sitta ner och det kändes som att rida en "normal" häst.

I höger varv blev han lösgjord och fin men i vänster varv hann jag inte jobba honom tillräckligt länge och han blev inte alls lika eftergiven. En gång blev han lika mjuk och lugn i traven som i skritten och då kändes det verkligen toppen! Quigge kräver verkligen att jag rider hela tiden för att det ska bli något och det är verkligen roligt tycker jag! En gång slappnade jag av lite och red inte lika mycket och då sket det sig verkligen, ha ha! Det gör jag inte om :p

Mest failat var när jag skulle försöka mig på en galopp. Det gick ju jättebra... Han lutade sig innåt och bara sprang. Nä, om jag skulle fatta galopp på honom igen så ska han kännas bättre och vara tillräckligt samlad och stadig!



First time

Idag var första dagen i skolan. Hade värsta klädbristen eftersom jag inte hade några rena kläder som inte varit i stallet. Hittade i alla fall något att ha på mig som tur var, ha ha! Najjs att träffa alla goa människor igen som jag har saknat.
Dagen har varit riktigt bra tycker jag!
Eftersom skolan åkte jag, Amanda, Alexandra och Amanda för att lära Alexandra att rida. Tycker att hon var asduktig som lärde sig att rida lätt idag-det är bara andra gången hon rider!!! Gick bra för henne och hon kan nästan hålla sig på spåret hela tiden (Lisa hästen är inte den som gör det lätt för henne direkt...) och hon tog ett par galoppsprång idag. Duktigt eller VAD?!!!







Jag är mycket väl medveten om att bilderna är kassa!


Schnögga

Dem här John Whitaker skydden är riktigt läckra och snygga! Om jag inte tänkte ge upp färgen röd i körning på Curry så skulle dem suttit riktigt fint. Min nya "tävlingsfärg" i maraton kommer bli en riktig smällare! Sen måste även lilla vagnen målas om eftersom den svarta färgen är helt bortskavd för det mesta på många ställen och mina röda hjul ska också bli svarta :) Måste även köpa en ny padd som är svart eftersom den som jag har nu har röda kanter och är märkblå. Inte särskilt snygg är den plus att den inte har någon bra passform. Meen, inte så konstigt eftersom den är inköpt på hööks och är till longering!
Nu tappades tråden helt, från början snackade jag faktiskt om dem här skydden x)


Kick ass

Nu är vi påväg hem från Varberg till Stockholm. Har ingen aning om vart vi är eller hur långt det är kvar. Mitt sommarlov har varit väldigt bar men samtidigt väldigt jobbigt och utmattande. Behöver ett till lov för att sova ut som känns det som. Lovet slutade väldigt bra eftersom min kick ass syster blev nollad i både första och andra omgången av precisionen! Hon och Donken var superduktiga och tog GULD i precisions SM!!! Dem hon körde emot gick det inte lika bra för, antingen rev dem bollar eller var för långsamma.
Grymma var dem som inte fick ett enda straff trots att det bara var plus 20 (vagnsbredden plus 20 centimeter)!!!!!!


Mini tävling

Tänkte ha en lite tävling nu. Oftast har ju de flesta en grej innom ridsporten som dem köper många olika av. Grimmor, schabrak,lindor... Finns ju rätt mycket att välja emellan! Grimmor är nog favoriten för alla medryttare. Ha ha, det säger alltid våran pappa till Nathalie och mig: "köp nu inte en till grimma". Han har nog fått nog av dem nu! Men nu till tävlingsfrågan! Vad är min favorit sak som jag gärna köper?

Vad får den som gissar rätt först då? Jo, jag tror att man ska få lite länkningar under en vecka :)


Everybody can change their mind

Förut tyckte jag både rundsytt och innåtvända spännen var hur fult som helst. Kan ju säga att jag ångrat mig nu. Skulle järna sätta på ett rundsytt på Filur! Tror att jag tyckte det var döden för att det såg billigt ut med spännen på insidan? Rundsytt vet jag inte varför jag inte gillade, kanske för att i körning är allt på huvudlaget väldigt brett och platt? Jag vet inte i alla fall :)

Tycker det här tränset är hur fint som helst för övrigt!!! Både innåt med spännena och runt och fint :)




Bäst!

Min favoritreklam ever :)


!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sitter i bilen på väg hem efter att ha tittat på lite maraton. Var så sjukt kul och värsta kicken fick jag! Finns inget bättre än att springa över en lering äng i gummistövlar och skavsår :) Men så var det faktiskt, jag och Nathalie sprang mellan hindrerna för att hinna se så många som möjligt. Jävligt synd att vi bara han se tre storhästpar och fyrspannen. Själv ville jag verkligen se ponnyparen och svår klass ponny enbet. Verkligen mega synd att jag missade det :(

Men så kan det vara. Om inte så sattsar jag på nästa år att titta! Oavsett om syrran tävlar eller inte ;) Är sjukt kul att titta på maraton, snacka om att hästarna verkligen sattsar och gör så gott som dem kan.  Något jag rekomenderar då det verkligen är mycket power :)

Kameran följde så klart med (!) så jag ska klippa lite i bilderna och kanske fixa till några (är för slö för det i vanliga fall) så att man ser bättre och ekipagen kommer nämre. Blev många bilder och öven lite filmer så att ni kan få höra hur folk skriker, he he...


Filur del 2

Tävlingarna på Filur har faktiskt inte blivit så många, men stora! Har tävlat två SM i bruks och ett tredje väntar på oss. Har vunnit två DM och kommit tvåa första gången, undrar om inte det var vår första brukstävling? Tror faktiskt det :) Bruks hemma är faktiskt mkt, mkt svårare på Filur än en tävling utanför stallet. Han blir liksom kaxig hemma och tror att han vet bäst, borta däremot lyssnar han mera plus är stencool. Sen såklart en del hoppningar och annat på Hjälmsättra.

Första bruksen blev jag jättechockad att det gick så bra på DM: et. På SM 2009 vet jag exakt vad som gjorde att jag inte fick en pallplats. Han ville inte alls gå över en sak men drog ner huvudet för att nosa, skulle inte stoppat honom men då kände jag inte honom så bra än. Bara han får nosa på saken så brukar han glatt trampa vidare utan problem. Han gillar bara inte att kasta sig in saker och ting utan att veta vad han kommer att trampa på :)

Förra årets SM gick superbra. Han gjorde precis som jag ville och det kunde nog inte gått bättre då! Men eftersom tiderna är väldigt tajta och det var mkt skritt blev vi uteslutna eftersom vi inte klarade maxtiden. Jag blev super ledsen och bölade som bara den :/ Men ändå, ritten gick ju bra och han skötte sig galant!

DM: et som var till det här årets SM kval var en väldigt jobbig dag för mig... Hade så ont i ryggen att jag inte kunde röra mig. Fick ligga ner i bilen och gå på Citodon, det hjälpte dock inte särskilt mkt. Fick fortfarande om jag rörde mig för mkt en stöt av smärta så att jag var tvungen att vara helt stilla tills den gick över. Skulle oxå kört bruks men då fick jag stryka mig. Jag tänkte stryka mig från ridningen först, i vagnen satt jag ändå bara stilla. Men pappa tyckte att jag hade störst chans i ridningen och vagnen skumpar bara runt och är stötig. Så det fick bli ridningen.

Fick bita ihop helt enkelt, under framridningen så visade det sig att det som jag trodde skulle bli jobbigast blev lättast. Galoppen gjorde bara lite ont och att hoppa sen kändes inte ens. Skritten gjorde faktiskt ondast. Inne på banan så kunde Filur inte varit snällare! Han förstod nog att jag var tillfälligt handikappad och gjorde precis som jag ville utan att krångla det allra minsta. Tittade inte ens på skrämselhindret utan travade bara igenom.
Vi vann faktiskt och jag kunde nog inte varit gladare just då!

 Så, vad är skälet till att jag tänker avrunda Filurs och min tid den här terminen då? Han är ju en toppen häst som fortfarande med sina 15 år går att utveckla ännu mer :) Jag känner nu att Filur inte kan ge mig det jag vill ha för att utvecklas inom min ridning, tro mig, jag har lärt mig super mkt på honom. Jag kan ju fortfarande lära honom mer saker men det känns inte som om jag själv kommer att få ut något av det :/ Och det som varit mest påtryckande den här terminen har varit min storlek. Jag är på tok för lång tycker jag och det kan man verkligen se på min sits. Min skänkel vinklas verkligen helt fel för att jag ska komma åt att kunna klämma med benen på honom. Tårna ska peka rakt fram men mina pekar emellan rakt fram och rakt ut åt sidan.

 Kommer sakna honom och hans pruttar som bara den men tack och lov står han ju på ridskolan, och lär ju inte flytta heller eftersom han är helt gudomlig!





Oj vad suddig, men i alla fall :P


Blött

Idag har det varit B L Ö T T!!! Väldigt jobbigt då vi från början inte hade någon box utan planerat att ha Didrik i hela transporten utan någon mellanvägg. Meen, det fungerade inte eftersom allt bara blev blött och Didrik snurrade runt som en galning och kraffsade som bara den. Sjukt snällt sen i alla fall att vi fick Marie Östmans box, hon åkte hem idag! Ha ha, innan tryckte vi in Didrik i ett växthus. Det var lite busigt :P Han gillade det inte och ville ut hela tiden men det spöregnade så det var bättre än inget!

Mina kläder blev så sjukt blöta och regnjackan och byxorna blev blöta på nolltid. Så jag tog min farbrors jacka och gissa om den var stor!! Helt mupp såg jag ut :) Hela dagen gick vi också och glodde på alla regnrockar så det blev bestämt att mamma och Ove fick brumma iväg handla varsin till mig och Nathalie. Tur att hööks låg nära och att man har en sån sjukt snäll mamma, TACK!!!! Asnajs att gå runt i en varm, vind och vattentät grej som räcker en till anklarn:) Myyysig!

Banan var rent ut sagt för jävlig. Lervälling överallt i spåren och vagnen sjönk ner minst tio centimeter, stackars Donken hade det jättejobbigt! Han gjorde i alla fall sitt bästa och systern min var smart nog att köra bredvid! Snacka om att Didrik var helt slut efter den turen och jag hoppade av så fort vi kom av banan. Men emellan varven där det inte var lera gick Didrik riktigt fint i form.
Snygga var i alla fall jag och Nathalie. Kavajer, charles Owen hjälmar, hårnät med rosett och superfina tävlingsskjortor :)

Så tack än en gång till mamma som köpte kavajerna och hårnäten innan hon åkte ner!!!


Bästa köpet ever på hööks!!!


Ha ha, lika roligt alla gånger!


Drömmen

Mina drömstövlar (som jag inte skulle måttbeställa för många tusen) är nog Mountain Horses Supreme stövel. Den finns i modellen short/x narrow-vilket borde passa mina spinkiga vader och korta ben :) Ibland passar dem i vaden men sen i ankeln blir dem gigantiska! Det är lite synd :/ Men jag kan tänka mig att dem här passar eftersom dem ser väldigt nätta ut både i foten och just i ankeln :) Så jag HOPPAS verkligen att dem kan tänkas passa!
På lilla bilden ser det även ut som om den har en hög båge, vilket jag tycker är göj-snyggt. Helt platta raka kanter får benet att se kortare och tjockt ut! Hur som helst, jag hoppas verkligen på dessa-men prisslappen är hög! 3 och 8... Upps! Men om man jämför med hööks 1 och 5 får man väl tänka på vad man betalar för och får. Köpa billigt köpa dyrt :)


Fiiina :)


Bilder











Andrea kan inte bli ful på bild, även om hon har öronen bakåt.
Charmig som få ;)

Kli kli :)


Quite

Den här tävlings/transport (lädergrimma i transporten såklart dock!) outfiten är ju bara för gullig och jag vill verkligen ha den! Ha ha, jag hatar när det är helt ponnygulligt men det här är bara för bra! Det är en blandning mellan gulligt och snygg, snyggligt :D Helt enkelt charmigt som bara den, får se till att hästen jag köper i framtiden passar i en kombination av rosa och marinblå!

Bilden är helt konstig eftersom jag fick klistra ihop transportbenen med resten av kroppen!


Smått

Idag har systern kört Didrik och jag tycker att han blir lugnare och "trivs" allt bättre för varje dag. Dock går inget upp emot Hjälmsättra och Curry. På tal om Curry saknar jag honom sjukt mycket nu :( Hans kobenta gång, skrynkliga mule, fluffiga man och rätt dåliga galopp ;) Min lilla bebis <3

Men nu ska jag fortsätta att titta på; Familj på väg, när dem reser runt i the rolling turd. Hörs!


Sötnosen kommer alltid fram och myser i hagen <3


Curry

Tänkte skriva om hur Curry är att köra. I dressyren är han lite konstig. Om han inte känner för dressyr kan man lika gärna skita i det. Om han inte känner för det är han megaseg och går i en låg form och är allmänt tråkig att titta på helt enkelt. Vid vissa tillfällen blir det som att köra en annan shettis! Han bjuder på sig, trampar på i en bra fart och hans form är hög. Då är han som roligast att köra eftersom hans ork håller längre och man kan göra mer-öknigar och verkligen träna tempo.

Man kan glömma halvhalter när man kör honom eftersom det helt enkelt inte fungerar. Jag har bara ett jämt stöd i handen och driver. Där kommer det knepiga, vill han inte gå frammåt-ja då fungerar inte formen what so ever. Hur som helst tycker han dressyren är rätt tråkig men han kan ha sina amazing stunder-särskilt när jag kör för ankan :) Då går det av någon anledning alltid bra! :D Att ställa och böja kan vara lite knepigt eftersom han är klen i höger sida för tillfället, förr var det vänster? Vet inte hur det gick till, men men. Går i alla fall bättre och bättre tycker jag och han blir mjukare så mkt snabbare! Han går ofta lite snedställd och i, höger varv blir det nu, faller han in med bogen om han inte är mjuk. Ibland blir han mjuk och fin i formen på 20 minuter men andra gånger kan det ta 40 innan han släpper på sina spärrar och slappnar av.

Curry älskar verkligen precision! Han har verkligen fått smak för det när vi nu tävlar i LA, minns aldrig om L:et står för lokal eller lätt, men jag tror att det är lätt x) Dem bytte ju för ett eller två år sen. Han fullkomligen älskar att galoppera och att svänga snäva svängar! Blir verkligen glad när jag kör precision med honom. Han svänger jättelätt-OM jag själv kan pricka in tajmingen på när och hur mkt jag ska ta i honom. Hur som helst så gör han allt han kan och tycker det är kul helt enkelt :) När man kör genom konerna och är stadig och hoppar inte runt åt ena eller andra hållet när man är emellan konparet. Han svänger helt enkelt när man ber honom att göra det!

Precis som i precision har Curry kommit på nu hur roligt det är med maraton. Han tycker det är dökul och sattsar allt han har. Han kubbar så fort han förmår och vill verkligen göra rätt när han är i ett hinder. Han ifrågasätter aldrig hur jag svänger-om jag kan klaffa allt-och gör sitt bästa i alla lägen. Även om han springer så fort han kan är han totalt kontrolerbar och så fort jag tar lite i tömmen så svänger han så fort han kan åt det hållet! Duktig liten ponny <3 Han bokstavligen talat nästan älskar att göra rätt i ett hinder.

Sammanfattningsvis tycker Curry det är kul att köra men man måste ha honom på sin sida-särskilt i dressyren. Dressyren hänger på om han vill och går frammåt, precision älskar han så det är inga problem. Men jag kommer nog aldrig vinna en nationell klass eftersom han inte-just nu-har den farten och spiden som krävs. Så vi får hålla oss till det vi är bästa på-precision på idealtid. Vi har prickat den 3 av 4 gånger, det är inte illa tycker jag! Maraton tycker han är superkul det oxå men han orkar inte riktigt med långa och många sträckor än men det artar sig :) Han sattsar som bara den i hindrerna och försöker alltid göra sitt bästa genom att lyssna på mig och inte "köra" själv i ett hinder ;)
Jag älskar verkligen Curry över allt annat och hans framsteg börjar visa sig nu. Ett tag gick det inte alls och jag hade bestämt mig för att sluta tävla honom. Det gick bara inte längre och jag ville ha en körhäst som gick frammåt. Nu förstår vi nog varandra bättre och jag vill inte byta honom ;) Ha ha, fick för mig att tänka på om jag aldrig skulle få se honom igen och det var verkligen inte en trevlig känsla och jag började grina! Jisses, jag gillar verkligen den lilla knäppisen ;)




Bruks :)








Diss

Något som jag inte gillar är tyglar som är helt i gummi. Supertjocka är dem och jag har rätt små fingrar så det blir väldigt obekvämt. Sen när man tar i tyglarna töjer dem ut sig och är bara allmänt tunga att hålla i. Och som slutkläm tycker jag dem är riktigt fula oxå :P Om man nu vill ha gummi på tyglarna kan man ju köpa några med gummi på ena sidan och tyg eller läder på andra. Eller så köper man ett par gummivävtyglar, inte för att dem är särskilt snygga heller, men till och med dem är finare än helgummi!


Tråkigt

Något jag verkligen tycker är tråkigt är att speciellt täcken inte finns i de minsta ponnystorlekarna. Alla vill kanske inte ha ett lila regntäcke med små ponnyer på till sin lilla B-ponny eller shettis! Supermånga fina vinter-och regntäcken finns aldrig i 105 eller 115 vilket är tråkigt. Speciellt om man är ute efter en viss färg eller modell på sitt täcke till sin lilla Ponny. Hööks har till exempel tagit fram en rosa reflex kollektion men täcket finns bara i 115 och uppåt! Finns det någon undersökning som säger attt små hästar aldrig rymmer eller drar iväg ut på en trafikerad väg när man rider? Själv upplever jag att det är småttingarna och dem små busiga B-ponnyerna som kryper under trådarna och spattserar iväg! Visst är kanske efterfrågan större på dem stora storlekarna men om man har en liten ponny är det ju ens lilla älskning och man vill ta lika bra hand om den som en annan vill om sin maxade D-ponny.

Hööks discogrimma finns i alla fall i shettland och jag är supersugen på å köpa en sån! Sen vill jag även ha ett fleecetäcke som är i marin med rosa kanter och spännen. Vet att jag verkligen har dissat ponnygulligt men det här faller mig i smaken! Gillar faktiskt bara inte bebisfärger och små ponnyer på grejorna!


Plötsligt förstår jag...

...varför cykelbyxor har vaddering i rumpan! Jag och Nathalie cyklar till stallet där Didrik står vilket är fyra kilometer-dit. Inte så jättekul att cykla cirka 2 km i motvind sen på hemvägen. Min rumpa gör ont som fan nu efter sadeln vilket inte är särkilt najs, plus att min cykel bara har tre växlar och är för liten-vilket gör den väldigt jobbig att cykla på!

Idag tömkörde systern Donken och jag borstade på Aurora som fick följa med pollen in för att han inte skulle få spel ;)
Kan inte låta bli att påpeka hur bedårande hon är. Supersöt blev hon även i en körfläta och knoppad pannlugg, knäppte ett par bilder som kommer upp sen när jag är hemma igen :)


Hiss!

Jag måste bara hissa mina ELT handskar. Assköna och bara hur bra som helst. Dem är stretchiga i fingrarna så dem böjs inte, snacka om att dem sitter som en hanske. Är som klistrade runt mina händer-ett andra skinn- så det blir inga fula veck och dem sitter bara för bra. Är superobekvämt med för stora hanskar som har för långa och stora fingrar tycker jag.

Oftast blir det så för mig, antingen för långa eller för smala fingrar. Men ELT handskarna sitter helt perfekt. Pruttdyra, men man får vad man betalar för! Tyvärr blir dem lite lite varma efter ett tag men det märks först när jag tar av mig dem! Har provat många olika hanskar men dem här slår allt, sitter bra och är mjuka utan att det skulle gå hål på dem för att dem är för tunna :)

Ta hööks vanliga tyghanskar, gick sönder under första ridturen ordentligt. Hela fingret gick upp där man hade tygeln så det var inte så najs :/

Stor, stor STOR hiss till ELT hanskar!


Aurora

Lite live nu då ;)

Idag fick jag köra lilltjejen som är Didriks kompis här nere i Varberg. Hon var jättesöt och pinnade på som bara den. I början fattade hon inte riktigt mina smackningar men efter en stund så kom reaktionen snabbare. Supersöt är hon och hur snäll som helst.

Provade även att galoppera med henne och jag vek mig av skratt från första steget tills vi hade saktat av! Hon studsade fram på alla fyra som om hon hade benen i marken samtidigt, för charmig asså! En liten studboll. Hon tyckte det var jätteroligt att få springa på även om det var jobbigt och gick rätt segt. Men jävlar vilken trav hon hade innan hon fattade galopp! Sjukt hur hon sprang. Om hon inte var så liten skulle hon platsa på travet ;)

Sen när vi även skulle vända så gick hon rakt ut i skogen med mig! Plöjde fram egenom alla buskar och skit och stannade inte. Fick hoppa av vagnen och ta tag i henne från sidan för att få stopp på den lilla kusen. Sen gick jag hem eftersom hon inte hade några skor och inte blivit körd på länge. Vill ju inte att den svarta lilla shettisen ska bli ömfotad. Tryckte även ner henne i diket där det fanns gräs som hon kunde gå på men det gillades inte. Ja ja, hon fick i alla fall gå där eftersom det är bättre för hennes fötter!

Knäppte lite bilder som ni får se om en vecka eftersom sladden inte följde med kameran :)


Man slår inte någon man älskar

Så löd en rubrik i Ridsport. Jag blev riktigt förvånad över att ryttare, som tävlar i hoppning och har det som "inriktning" slår sina hästar med spöt när dem får något fel eller bara för å komma över hindret. Hoppning innebär väl ändå att man ska ha kul och att hästen själv vill hoppa-utan att den slås över. Jag tycker väl ändå om man tävlar i högre klasser så har man ju oftast en ponny som gör allt för en innon hoppning och väldigt sällan stoppar.

Sen finns det väl en anledning till att hästen stannar-för ingen häst stannar ju bara för å jävlas med en, eller? Oftast beror det väl på en själv för att man är osäker och självklart känner ponnyn av det. Ponnyn kan komma fel, det kan gå för långsamt eller kanske för fort så att ponnyn inte riktigt hinner tänka. Sen kanske ponnyn tycker att hindret ser högt och läskigt ut och inte vågar hoppa! Det finns som sagt oftast en anledning och det beror nog på för det mesta på ryttaren. Det är ju inte ponnyn som styr snävt eller lägger sig själv rätt mot hindret-ryttaren sitter ju och pillar oftast ända fram till hindret för att det ska bli just rätt. Eller så hoppar kanske inte ponnyn helt rätt för att den är oryttinerad eller kanske föredrar att springa emellan bokstäver istället för å hoppa hinder som är riktigt höga!

Mardrömsfallet var ju en ryttare som fick till 16 slag mot sin häst, under en runda och det var mer än ett per hinder! Det är ju bara så fel att man slår hästen runt banan för å få fart och klara hindret! Sen om man piskar till hästen när den stannar, ja, då förknippar den ju hoppning med något som kanske inte alls var den fel, eller för att den tyckte det var läskigt, med att bli slagen. Själv tycker jag att man förstärker det obehagliga för häst genom att slå till den!

När jag hoppar har jag alltid med mig spöt- men jag kan faktiskt inte minnas en enda gång som jag använt det. Spöt är bara där ifall att hästen skulle glida ut allt för lång mot grinden, då skulle/brukar jag peta till hästen på bogen. Tror dem kallade det att dippa(?) hästen-dock fick det bara ske 2-3 gånger per runda! Tänkt då dem som sitter och klatchar till hästen runt 20 gånger per runda! Vänd på steken och tänkt själv hur det skull vara för dig att bli slagen för att du kom helt fel trots att det inte var ditt fel, tyckte något var läskigt eller verkligen inte ville göra det?
Hur kul skulle det vara...?


Kikar in

Sitter här i lillstugan med Nathalie. Vi har ju faktiskt ett trådlöst internet nu! Så det blir lite live bloggning. Tävlingen gick bajs men Fillen Killen gjorde sitt bästa i alla fall. Hoppningen förstörde allt då det var lervälling och han inte kom frammåt eller kunder få till ett avstamp.
Gjorde honom superstressad och jag känner mig så sjukt elak som tvingade honom att springa i det! Stressad som bara den blev han som sagt-han har aldrig känts så någonsin. Backningen var nästan precis efter men fick bara ett tramp. Tur att man har en sån superponny som återhämtar sig fort! Slutade i alla fall på en tiondeplats och är nöjd med känslan och hur vi hanterade alla momenten, nästan alla ;)


Fin fin

Tycker att den här låten är så sjukt fin, särskilt första versen. Lyssna verkligen på texten!


Filur del 1

Kommer ni ihåg när jag skrev om mina medryttarhästar? Tänkte göra det nu igen och skriva om Filur, kan väl säga att vår tävlingstid är över nu :( Väldigt, väldigt, väldigt, väldigt tråkigt tycker jag... Han har varit den som alltid ställt upp mina, ibland lite knäppa, idéer. Naturligt har han varit lite tveksam ibland men med lite övertalning så har han gjort det i alla fall. Han är helt super och vill -nästan alltid- vara en till lags. Mina minnen med Filur är många, vissa väldigt roliga och några, kanske inte så roliga? Det beror på hur man ser. I stunden som det hände var jag väl inte så jätteglad alla gånger men om jag tänker tillbaka så kan jag se humorn i det hela.

Jag började sköta Filur för tre år sen, om jag minns rätt. Tog över honom efter Nathalie eftersom hon inte riktigt ville släppa honom, och jag och Nirvana klickade inte direkt... I början när jag red honom var han kanske i andras ögon hemsk. Ute i skogen där bockade, drog han, kickade och försökte kasta av mig så fort han fick chansen. Låter kanske inte som Filur men så var det. Han älskar att tävla och det gjorde jag och Nathalie ofta. Jag på Filur mot Nathalie och hennes medryttarhäst Trixie, en nordsvensk. Vi vann faktiskt oftast då han har en jäkla vinnarskalle. En sak som gick upp ganska snabbt för mig var att det var en riktigt dum idé att börja tävla någon stans där det var långt ifrån en vändplan eller ett litet "instick" i skogen. För Filur han fortsatte att springa... Han ville verkligen inte låta Trixie vinna och blev bara ännu mer taggad om han hörde hennes språng bakom sig. Så det som stoppade han var att vägen tog slut framför näsan på honom.

I början var hans standard i starterna att försöka kasta av mig eller sparka mot Trixie, han var lite knäpp just då. Filur kastade bara av mig en gång ute i skogen och det var när jag red barbacka och han bockade i galoppen. Då blev jag inte glad eftersom jag slog i hans manke... :) En annan sak som han alltid gjorde och fortfarande gör är att efter en galoppbacke alltid springa in i ett litet instick  skogen, och jag vet inte varför?! Förut var jag helt oförberedd på det och det blev lite chock när hästen plötsligt drog åt ena hålet när man själv tänkte fortsätta åt andra.

Filur har sina favoritsaker att äta och att göra. Vatten tycker han är hur kul som helst att stå och plaska i, han älskat allt som är mat och äter vad som helst. Nektariner är en sak som han verkligen gillar. Sen har han lärt sig att dricka ut en flaska oxå, en med kork som man skruvar av. Behöver bara hålla fram den så biter han med tänderna runt den, favoritsmaken är fläderlättdryck.

Filur är bra på, typ allting. Han är super på att hoppa -lite seg ibland, dressyren kan han gå fint om man får till det, bruks äger han på och han är inte rädd för mkt. Har inga problem med att gå ute själv i skogen och bryr sig inte. På senare tid har jag även kommit på att han är rätt bra på öppna, har väldigt lätt för sig särskilt i ena varvet, skänkelvikning i skritten är piece of cake och traven är på väg, framdelsvänding är superlätt och bakdelsvänding äre inge fel på heller. Dock har jag bara försökt några gånger nu senaste veckorna men ändå, han kan ta flera steg med frambenen och stå "stilla" med rumpan. Annat mot dem stora som ändå går dem svåra lektionerna :) Lilla ponnyplutt <3

Han är helt enkelt en toppen häst.


Han har alltid haft något för vatten...



En bild som visar Filurens figur!





Fördomar

Jag tycker det är synd när folk har så mkt fördomar mot allt här i världen. Människor, prylar med mera. Man ska inte tro allt man hör från alla utan ta det med en nypa salt och skaffa sig en egen uppfattning. Sen tycker jag att man även ska tänka egenom en sak innan man häver ur sig den-det kan faktiskt såra andra och det finns ju en stor möjlighet om man hört det genom en massa andra att man har fel!

Visst ska man lyssna på andra och ta till sig, men man ska nog tänka på vem man får höra det av.
En person skrev på internet om waterford bettet. Min första tanke när jag såg det var att alla länkar skulle nypa hästen i munnen. Men det var ju bara första intrycket. Efter lite studeringar så är det ju samma länkar/fästen som på ett "vanligt" bett-bortsett från att det är många :) Aja, dissade bettet gjorde personen i alla fall baserat på vad hon hört. Ärligt talat, om man snappar upp allt som alla andra säger och har ett behov av att veta andras misstag och brister-ja, då borde man kanske själv fundera på vilken slags person man är och fokusera den energin som man lägger på å smuttskasta andra på sig själv som person istället!

Sen kan man ju få tips om vissa saker, men det tycker jag är en jäkla skilland i jämförelsevis med skitsnack!


Prova på

Förut när det var falsterbo så tittade vi lite på sändningarna som visades på TV:n. Bland annat Huntingen. Det är var först på hoppbanan, sen terrängen och sen hoppbanan igen. Såg väldigt roligt ut och jag vill verkligen prova på fälttävlan. Den grenen innehåller verkligen allt, hoppning, dressyr och terräng. Det som jag vill göra är att prova terrängen. Måste erkänna att det ser lite läskigt ut och har ju sett en hel del katastrofbilder från olyckor...

Men ändå, fälttävlan verkar väldigt roligt och där får man en varierande ridning. Tror även att hästarna tycker det är roligt :) När, och inte om :), jag skaffar mig en häst ska jag absolut prova på att starta i en superlätt klass! Ser ju bara för roligt ut och man behöver verkligen lära sig hur ens häst fungerar både på dressyrbanan och hoppbanan. Och så klart i terrängen :) Gäller bara att ens häst inte är rädd för vatten!


Bettets placering i munnen

Från början fick jag lär mig att bettet skulle ligga i munnen så att det blev 1,5-2 veck i hästens mungipa. Nu förstår jag att det är helt fel och att man verkligen inte kan lita på det måttet. För det första kanske hästen mungipor veckar sig superlätt och man får lätt genom att bara spänna lite två veck. Andra hästar kanske man kan spänna jättemkt och det ändå bara blir två veck som pressas emot varandra. Men precis som med allt annat så är det här 2 vecksmåttet bara ungefär.

När jag var på körskurs fick jag lära mig att man ska få in minst ett finger mellan hästens tänder och bettet. När jag har kollat så att bettet sitter rätt på Curry och Filur så är det ungefär ett finger. Alla människor har dock inte lika stora fingrar och hästarna är ju olika stora såklart. Men är det då inte passande att man oftast har en häst som passar ens storlek? Om man är runt 150 så är man ju kort och har inte särskilt stora fingrar och fortfarande kanske rider ponny. Så man får tänka så, anpassa hur man mäter efter vilken storlek på polle man kollar för tillfället. Om en vuxen man mäter på en liten shettis kanske det är läge att ta sitt lillfinger istället för pekfingret som man använder på en större ponny/häst.

Jag använder mig alltid av det här och det är ju inte särskilt skönt för hästen att ridas på ett bett som ligger och slår emot tänderna! Sen om man bara tar lite i handen så blir det ju direkt ännu obehagligare för hästen och den kanske slår med huvudet. Så var det med Filur. Innan var det inga problem alls för honom att ha tungfelsbettet men efter att jag haft tränbsett så passade det honom inte alls och han protesterade så fort jag tog lite mer i tygeln och krävde något av honom! Ofta kan man nog prova ett annat bett och få en mycket gladare och mer sammarbetsvillig häst!


Tungfelsbettet-gillades inte alls!

Tredelat-Mycket bättre tyckte Luris :)


Nosgrimmor

Har provat olika nosgrimmor på Filur, förut (när jag var liten!) valde jag den som var finast. Nu är det väl mest funktion och vad han själv passar bäst i. Jag tycker att han passar allra bäst i remont, huvudet blir slankare. I aachen får han så kort och tjockt huvud på något sätt och pull blir bara för mkt på han, ser så trångt ut.

Sen är remont lättast att knäppa också. Han tuggar alltid på bettet när han får det i munnen, nu mer av gammal vana tror jag eftersom han slutar efter bara en femtedel av tiden som han tuggade förut. Sen tuggade han alltid supermkt oxå när man skulle ta av tränset.

Och det är ju inte särskilt lätt att pricka rätt tidpunkt att öppna då, man måste ju dra åt lite hårdare när spännet ska öppnas. Plus att på vintern får han så sjukt MYCKET skägg! det blir minst lika långt som mitt pekfinger :) Trassel trassel... Så remonten blir ju lättast eftersom den sitter nedanför. Sen ser han lite piggare ut i remont oxå. Men vad är snyggast?

Remont:


Pull:


Aachen(hade ingen bättre bild):


Lots of hearts

Många verkar inte gillar kingslands kollektion med rosa och hjärtan, men jag tycker den är rätt gullig! Själv vill jag verkligen ha den här tröjan då den ser väldigt skön ut och är snygg, frågan är bara i rosa eller inte :)


...!!!!

Tydligen är det helt jäkla kioskmongo svårt för något företag som helst att producera en djupröd grimma med ludd i samma färg UTAN små töntiga ponnyer på! Blir så trött på det. Jag vill verkligen ha en till Puffis :) Men hittar bara i massa andra färger eller med hästisar på. Någon som vet vart jag kan hitta en röd luddis utan töntiga ponnyer? :) :) :) :) :)




Bruksridning

Syfte: Bruks är en tävlingsform där alla hästraser ska kunna delta.
Syftet med tävlingsformen är att utbilda ryttare och häst för att ekipaget ska kunna hantera olika situationer genom att ett förtroende byggs upp mellan häst och ryttare. Målet är att skapa förståelse för hur hästen fungerar vid en god hantering och med bra hästmannaskap.
Hästen ska lära sig att lita på och lyda sin ryttare.

Utrustning: Ryttaren ska bära ridhjälm och en lämplig klädsel. Alltså är det ingen bra idé tycker jag att komma i ett par vita ridbyxor, däremot är det inte helt fel att ha kavaj på SM enligt mig. Man får ha sporrar och spö, sporrarna får inte vara över 20 mm - samma som i ponnysammanhang i traditionell ridning. Obs att längden på sporrar även gäller stor häst.
Hästen ska ha en komplett sadel och om man har någon form av hjälptygel ger det 1-10 straffpoäng. Om avsaknad av obligatorisk utrustning inte rättas till innan start medför det uteslutning.

Hinder/bana: Hela banan är numrerad och om man rider den i fel nummerordning blir man utesluten- har hänt mig, he he... Delmoment ska ridas i bokstavsordning. Alltså 1a 1b 1c osv. Man kan bli utesluten ur ett moment, då får man hundra straffpoäng och ett U (utesluten). Man får fortfaranade fortsätta att rida klart banan, dock kan man inte placera sig framför någon som inte har något U, även om man totalt har mindre straffpoäng.

MOMENT:

Funktionskontroll: Under funktioskontrollen bedöms;
Hästens kondition, rykt och hovvård.
Utrsutningens kondition, tillpassning och när man sadlar.
Uppsittning
Avsittning
Medhjälparens (personen som håller i sadeln åt dig när du visar upp din häst) inverkan på hästen. Om den håller i den när du sitter upp eller sadlar till exempel.
Hur ekipaget uppträder och avsaknad av obligatorisk utrustning.
Om man inte klarar att sitta upp inom 5 minuter blir man utesluten ur hela tävlingen.

Allt det här kan man få straff på!

Under ridning:
Under ridning bedöms;
Hästens rörelser i gångarterna
Ryttarens användande av hjälperna
Hästens svar på hjälperna
Om ryttaren sitter av vid annat ställer än bryggan
Moment ridet i fel nummerordning
Även om man har felaktig gångart som inte rättas till inom två sek.

Allt det här kan man få straff på!


Vattenhinder eller presenning:
Är precis vad det låter som. Man ska rida över "vatten", hästen får varken stanna, göra en volt för nytt försök, rygga eller bryta ut utanför. Allt detta räknas som en olydnad. Hoppning ger 20 straff och de andra tio straff/gång.  Om hästen gör någon olydnad 4 gånger så blir man utesluten ur momentet.'

Antingen är det en lång grav eller ett kort dike, det är vid diket som hoppningen kan förekomma. Fillis hoppade lite halvt över en gång, men det såg dem inte :)



Bro:
Är samma sak som vattnet bortsett från att man nu ska rida över en bro. Olydnaderna är dem samma som vid vattnet, bortsett från att man nu då inte kan hoppa. Uteslutnining ur momentet sker vid 4 fjärde olydnaden.



Vändning i trångt utrymme (vändruta/ruta):
Man rider in i en ruta och stannar, sen vänder man åt valfritt håll. Själv vänder jag alltid åt höger! Rutan är i sågspån (kanske i kalk någon gång)  och om man trampar utanför eller på linjen får man 5 straff/tramp. Om hela hästen är utanför eller på linjerna så blir man utesluten.
Finns även portmarkeringar. Antingen plaströr med bollar på eller korner med bollar på. Om man river en boll eller hela kornen får man 10 straff/rivning. Ibland är dem så jobbiga att dem lägger upp bollen efter varje gång så att man kan riva tusen gånger innan man är färdig!

Portar:
Man rider genom portar i bokstavsording och ska inte ha ner någon markering. Markeringarna är oftast dem samma som i rutan! Om man har ner någon boll så for man tio straff/boll. Om man missar en port eller rider i fel ordning blir man utesluten ur momentet och får ett U (hundra straffpoäng).
 


Skritta över bommar:
Är svårare än man tror eftersom hästarna järna blir lite slöa och inte lyfter ordentligt på fötterna.
Hästen ska skritta över 2-6 bommar som kan vara placerade efter varandra eller i L-Z- eller bågform.

Om man river en bom får man 10 straff. Även här finns olydnade- halt, ryggning, volt eller utbrytning. Efter den fjärde olydnade blir man utesluten. Självklart kan man ju göra 3 volter och en halt för att bli utesluten! Man har inte sån tur att man kan lyckas med fem ryggningar och tre utbryningar, en volt och en halt!



Rida över gatubrunn (platta):
Ekipaget skrittar genom en korridor och ska trampa på ett brunnslock som ligger jämns med marken. Hästen ska vidröra locket med minst en hov.

Om man trampar utanför korridoren får man 5 straff/tramp, är hela hästen utanför blir man utesluten.
Hästen:
ryggar-30 straff
gör halt-20 straff
ingen hov vidrört eller trampat på brunnslocket- 30 straff



Halter:
Hästens framhovar ska parkeras emellan två sträck på marken. Det ska vara minst en halt i med och motlut. Brukar vara med en på plan mark också-men det är inget måste.
Halterna är markerade med A-B-C och varieras mellan 10 och 30 sekunder.
Om man går rakt igenom halten utan att stanna får man 30 straff
För kort halt ger 1 straffpoäng/ 2 sekundersperiod av den tiden som är kvar. Halvten avrbyts när hästen vidrör eller trampar utanför markeringen.


Lydnadshinder (skrämselhinder):
Det här momentet består av saker som en häst kan tycka vara läskigt att gå förbi eller att gå på. Plastpåsar, djur, vit-och svartrandig matta, badleksaker, ljud, fladdrande saker mm.
Hästen ska pasera igenom ett markerar utrymme, jag kan bara minnas att det är i trav, utan att göra en olydnad. Vid fjärde olydnade blir man utesluten eller om hela hästen är utanför markeringen.
 



Ryggning i vinkel:
Man ska helt enkelt backa i en vinkel utan att trampa på eller utanför markeringen. När hela hästen är på eller utanför markeringarna så är man utesluten. Man får 5 straff/tramp.
Vid total vägran att rygga blir man utesluten.

Vinkel kan vara ett L, U eller T. Jag tycker att T:et är svårast eftersom Filur blir så ostadig när man går in i det.



Hoppning:
I hoppning är det samma olydnader. Man får 10 straff/rivning och 10 straff/olydnad. Det är ett till tre enkelhinder som får vara max 80 cm höga. Men det är dem aldrig eftersom alla tjocka fjordingar och inte kan hoppa så högt. Plus att det är massor av gamlingar med :)



Flytta föremål:
Man stannar mellan två stolpar, tar en sak och flyttar den till den andra stolpen. Är 1-3 saker att flytta.
Ryggning är tillåtet även skänkelvikning.
Tappat eller ej placerat föremål- 30 straff/föremål
Tar med sig förmålet pch rider runt för att placera det (lägger en volt för att komma tillbaka till den andra stolpen)- 10 straff/föremål

Utesluten blir man om man inte paserar genom hindret i hela dess längd-jag tolkar det som om man bara rider rakt igenom eller bara flyttar två saker :)

Brygga:
Ryttaren rider fram till bryggan, sitter av hästen på bryggan med båda fötterna inom markerat område. Leder hästen längs med bryggan och sitter upp igen med båda fötterna inom markerat område

Avsittning på fel ställe: 10 straff
Uppsittning på fel ställe: 10 straff
Ryttaren beträder marken: 30 straff

Utesluten blir man om man inte genomför hela momentet.

Trav genom korridor:
Man rider igenom en korridor som är kalkad eller i sågspån. Det är sex olika zoner och man får 5-30 straff beronde på i vilken zon man trampar utanför i först. Den blir allt smalare mot slutet. Utesluten blir man om hela hästen är utanför eller på markeringarna.

Om man har orkat läst ända hit har man varit riktigt duktig! Den som vinner tävlingen har minst straffpoäng och funktionärerna verkligen letar straff kan jag tala om! Målet är då alltså att ta sig igenom banan inom idealtiden och med så få straff som möjligt.

Ursäkta om det är massor av felstaving, men jag har inte orkat läsa igenom det här!!! Too long...

I can shore as hell change my mind

För några dagar sen tyckte jag att den här västen var rena döden. Nu tycker jag att den är rätt snygg och vågad. Skulle nog passa asbra med en brun outfit och dem guldiga bootsen från catago! Vill nästan själv ha den nu... Kliar i fingrarna som med allt annat som jag vill ha! Men eftersom det finns två ritkigt dyra saker som tillsammans kostar 6000 som jag ska ha, så är det inte möjligt, he he :) Är i alla fall riktigt glad över att min besatthet över märken har slutat nu!





Slutspurten.

Nu är nästan allt mitt och Filurs packat. Bara lite blöta saker som jag rengjorde idag är kvar att packa ner, plus lite skydd i stallet. Annars är väl att klart, eller? Det är pappa som inte har packat, än... Men men, det är ju inte så mkt som jag kan göra åt. Ett tag kände jag stressen lite eftersom jag inte visste hur och när jag skulle packa ner mina gummistövlar, ha ha, av någon anledning gör ovisheten mig stressad :)

Men i morgon drar vi på 11 dagars "meeting". Jag ska tävla SM i bruksridning och min syster ska tävla i Ungdoms SM i dressyr och precision. Vet inte riktigt varför jag inte har sagt det förrut men, har liksom inte känts som min grej att berätta här tidigare ;)

Även lilla skolan börjar på måndag om en och en halv vecka! Ser inte fram emot det. Men ska bli kul att träffa alla kompisar eftersom jag inte direkt gjort det den här sommaren. Lite surt är det dock att vi åker hem på kvällen med en 8-10 (?) timmarsresa framför oss dagen innan jag börjar. Får väl se hur fresh jag är efter det :)


Jävla skit

Idag lämnades även mitt bling-pannband tillbaks :( Kommer att sakna det eftersom Luren och Puffis var riktigt fina i det. Men det har gått sönder på fem ställen där hela raden med stenar har lostnatt. Så jag lämnade tillbaka skiten och tog pengarna istället. Men bara bra för mitt samlar projekt där jag samlar på mina pengar för fin fina grejor som jag vill ha!


Pikeur ist Pikeur

Idag har pappa och jag åkt runt till massor av affärer, eller, det käns som det eftersom det tog sån lång tid! Spöregnade hela tiden gjorde det så mina skor blev genomblöta.

Provade även olika kavajer idag och den som passade bäst var en Pikeur Epsom. Dem andra som jag provade var någon cavallo, Pikeur Scarlette och en Pikeur Fabienne. Epsom satt överlägset bäst, men den är av den längre modellen så det blir kanske lite konstigt med mina, håll i er(!), 155 cm.
Men det såg ändå bra ut när jag satt ner så det är den som jag kommer att införskaffa senare. Gillar även att den är mera klassisk och inte lika "modern" som dem andra :) Jag gillar det stilrena och som aldrig går ur tiden.
Självklart var det också den dyraste av Pikeur kavajerna, varför blir det alltid så för mig?


Va!!!?

Öh, jag fattar ärligt talat inte hur jag och Puffis har fått 62 straff i nationell lätt klass! Det är typ sjukt eftersom jag i början av året fick 92 tre gånger i rad i Lokal A. Men Puffis var väldigt trött på dressyren då och tyckte det var dödens så han sniglade sig fram.
Om man ska ha godkänt i dressyr i körning får man max ha 80 straff, vilket är hälften. Så jäklar vad jag stolt är över mig och Curry!


Typ kär i den här bilden på Curry!


He he...

Vad gör jag när jag har lite ledig tid över? Jo, spenderar den i stallet om jag kan annars sover jag :)
Vad gör andra normala människor? Jo, dem är med sina kompisar!

Har typ träffat mina smått udda kompisar 4, kanske max 5 gånger den här sommaren!!!!
Får väl ta och skärpa till mig lite :P

Stallet förstör mitt liv kanske lite...? Upps, nästa sommar är ingen SM-tväling "planerad" i alla fall. Dååå jag antagligen inte kommer ha någon polle, så då kommer jag att ha massor av ledig tid! Längtaar nästan eftersom jag är rätt slut just nu kan man säga.


Tänk när man hade tid till att bara åka ut med båten och chilla.
Det var ett tag sen...


Hopp hopp

Gick väl delvis bättre idag än igår. Backningarna satt så mycket bättre men i slutet på U-backningen började han tänka själv så vi failade lite. Gjorde verkligen allt, backing, hoppning, portar, platta, lydnad, rakridning, vatten, vändruta, bommar, flytta föremål, brygga och halter.

Jag och pappa kollade även på tempot så att jag vet hur fort jag behöver rida! Galoppen och traven är inga problem men hans skritt är lite för långsam. Maxad fart hos han är ungefär 90 meter/min och det är även maxtiden för skritten! Så det blir lite knivit, tur att han har en bra galopp i alla fall-350 meter per minut är inte så dåligt för en shettis :)

Han tyckte det var superkul att hoppa men på banan gick det inte så bra. Kom aldrig riktigt helt rätt på hinder och han var lite seg. Men jag hoppade även nere på ängen och dem fasta hindrerna. Där sattsar han alltid och kommer helt rätt varje gång. Duktig liten Fillis och han tvekade inte en sekund på dem högsta!




Blir gamla hoppbilderna eftersom det inte fanns tid till att fota. Var sista träningen idag innan vi åker på torsdag! I morgon slipper han mig vilket han nog tycker är asskönt ;)


Risky

När Nathalie och jag gick till hagen så bestämde vi oss för att ge Didrik och Filur en morotsbit från våra munnar. Didrik lyckades riktigt bra och var försiktig. Men Filur... Det var som i Pirets of the caribbean - Dead man's chest och den dära enorma bläckfisken käkar upp honom. Ni kan ju förstå känslan när han kommer där med sin enorma mun, slemmig som bara den och försöker ta den med tänderna. Inte så mysigt så han fick den i handen istället. Och då var det en halv morot!

Provade även med Curry och då hade jag bara en liten bit. Han var jätteförsiktig, dock hade pojken väldigt sträva läppar ;)


Utvärdering helskodda ridbyxor

Nja, vet inte om helskodda riktigt är min grej :P Dem rosa är jättesköna och betydligt mjukare i skoningen är andra som jag har provat. I ridningen var det asbra. Mitt skänkelläge som ofta är förvridet flexades tillbaka av sig själv med skoningen, så bara jag slappnade av och lät mina ben vara så låg dem nästintill rätt. Stadigt satt man i sadeln men jag tycker inte att det var någon märkbar skillnad.

Problemet ligger i när man inte sitter i sadeln. Då tog det emot att gå och dem stramade. Inte så jätteskönt heller att dem hela tiden åkte ner en liten bit och inte satt kvar rumpan. Plus att dem var väldigt varma bara när solen låg på lite. När jag använder dem nästa gång ska jag sattsa på att bara rida och inte gå 1200 meter för att hämta pollen i hagen!
Inte direkt några "arbetsbyxor" heller eftersom smutsen syndes asbra på dem.


Random bild :)


...

Vad händer idag då? Pappa och jag ska åka in till stan och handla lite stuff tror jag och sen bär det av till hööks. Lyckades även få till en helt okej lunch idag. Brände kanske löken, jag vet inte riktigt :P

Men nu ska jag börja fixa med det vi ska äta ikväll. Lite tidigt men jag hinner inte göra det senare :)


Skönt

Rätt skönt att ha alla saker smorda nu. Sadel x 2, skor, chaps och tränsen :) Är nästan helt färdig med packingen nu också. Bara småsaker kvar som mobil, laddare, tandborste och så! Skönt för mig men mina andra medlemmar i familjen har inte ens börjat så vitt jag vet? Men nu så ska jag sova, hörs i morgon!


Träning

Gick inte alls bra idag känner jag. Sätter allt större press på oss nu och det måste vara perfekt. Förut tyckte jag att hur det gick idag var fantastiskt och helt super, men idag gick det blä med mina mått nu för tiden.
Först lyssnaden han trögt för skänkeln och var segis. Så jag red lite "vanligt" för att väcka honom och efter det blev han föör känslig. Nu lyssnade han men tog enorma kliv. Bara jag nuddade honom försiktigt så flyttade han hela rumpan och tog så stora kliv som han kunde. Inte bra då han hamnar utanför sträcken varje gång jag behöver parera.
Plus att han trodde att han kunde backa själv också :/ Nä, backingen gick inge vidare. Dock fick jag till flera kickass vändingar i vändrutan!!!! Gick skitbra och jag hamnade inte utanför ens på den lilla. Tror att jag satt mera bakåt nu och vände honom mera på rumpan. Förut har jag haft fokus på att komma frammåt. Men nu var det mera bakåt som sagt och det fungerade awesome :)

Hoppas verkligen att det funkar i morgon för det är sista träingen innan vi åker ner!!!
Blir även hoppning då tror jag :)
Har bara hoppat en gång mer för att träna, förra året och förförra blev det massor av hoppning på "höga" hinder för Fillis.


On the move

Snart åker vi till stallet. Kör på mina rosa ridbyxor och ett svart linne idag. Får se hur det känns att rida i helskodda! Har bara minne av att jag gjort dett två gånger i mitt liv och då var det inte bekvämt, dock är dem här mjukisar i skoningen! :)


It was raining?

Är meningen att jag ska gå till ica nu, så jag hoppas verkligen att regnet har dragit förbi så att jag inte blir blöt! Men å andra sidan så har jag precis duschat :P Vi hörs! Solen lyser nu så jag ska knata iväg tror jag.


Hallå i stugan

Nu har jag gjort massor, eller, det känns som det i alla fall :P Bilen är städad och och det SÖÖG. Mina chaps är tvettade och smorda och det som är kvar bland all smörjning är extra sadeln, mina skor och Fillis träns. Har även fixat med mina kläder som ska med och just nu kan jag nog inte packa mer. Men vi hörs ikväll. Ännu en träning är det på pojken och jag måste packa vidare! :)


Träning med Filur

Träningen med Filur gick helt okej överlag idag tycker jag. Han lyssnade ganska fint men var lite döv för min skänkel och backade "själv" utan att jag bad honom, inte bra då han inte kan hålla sig innanför sträcken ;)

I början red även Mille och Saga med Meya på volten och hennes föl Frasse var med. Det var ju jättespännande så jag la ner en lång tid i början på att få honom att koncentrerad sig på mig genom att lägga mina volter. Idag stoppade jag även spöt mellan tummarna för att låsa händerna och bara styra med sätet och skänklarna. Gick sjukt bra tycker jag och jag fick honom rund och fin i ställningarna. Det är något som Fillis är duktig på-att ställa och böja :)

Jag kunde svänga utan problem och och sakta ner farten genom att luta mig bakåt. Fungerade jättebra. Lyckades även flytta honom i sidled men samtidigt pyttelite frammåt med endast skänklarna! Duktig pojkis :) Sen när jag började backa och hålla på kändes han mycket stadigare i skritten. Han är vädigt vinglig och flyttar sig för minsta lilla men nu kändes det faktiskt bättre. Ska bli spännande att se om stadigheten sitter i även i morgon eller om det bara var en tillfällighet!


!

Om man inte har något toapapper, ja, då skiter det sig

Julklapps"rim": När det skiter sig löser det här alla problem

By: Pernilla Aronsson


Packar

Tar ju hur lång tid som helst för mig att packa!!! Har i alla fall tryckt ner Fillis täcken och schabrak, nu åker det inte upp ur påsen igen eftersom då måste det tvätas om. Ha ha, vi kommer se helt mongo ut under veckans träningar-värsta färgklicken!!! Lilla pokjen kommer se ut som en tjej eftersom jag antagligen kommer att behöva använda mitt lila schabrak.

Måste även tänka till nu när jag packar, vad kommer jag att använda under veckans träningar? Blev inget smörja sadel förut, he he. Men det är så drygt och tar minst en timme om den ska bli riktigt jävla fin. Så, jag gör det i morgon eller någon annan dag :) Har även fått i uppgift att städa bilen, suck -.- Min högsta dröm gick i uppfyllelse när jag fick reda på att jag skulle tvätta framrutan på insidan med fönsterputts! :D


Hisspig

Dagen började riktigt bra. Vi var sena plus att jag glömt min sadel och handskar hemme, jippi -.-

Filur var i alla fall duktig som vanligt igår. Skötte sig jättebra i backningen trots en traktor som dånade och Didrik som distraktionsmoment :) Han gjorde precis som jag bad honom och lyckades jag till och med bara flytta bogen genom att trycka med tyglarna på halsen och klämma med skänkeln ungefär över sadelgjorden! Känns bra eftersom jag aldrig kunnat gjort det med honom förut.

Han tyckte det var lika roligt igår som dagen innan att springa över ängarna, ha ha, snacka om lyckligt :) Han har även börjat gnägga sjukt mycket! Förut gjorde han det inte alls men nu är det stup i kvarten. Gulligt men lite jobbigt då han inte riktigt är fokuserade då :) Känslig för skänkeln har han också blivit i backingen! Förut behövde jag sporrarna för att så honom att flytta på sig, men nu behöver jag bara nudda lite lätt med klacken.

Red även genom portar. Är svårare än man tror på Filur eftersom han är så fet! Om jag inte prickar precis mitt emelllan så slår hans mage i! Rätt jobbig var han då eftersom han var så på och inte kunde lugna ner sig för fem öre. Men efter ett antal gånger så klarade jag allihopa. Gäller att titta på vilka man rev, tänka ut varför och fixa om sin ridning till nästa runda.

Tänkte även hoppa, men det gick inte så bra. Första gången kom han helt fel, och andra gången ville han inte. Så jag lät det vara och skrittade av istället.

Johb. dag 1:



Johb. dag 2:





Superfin Filur här tycker jag, synd att jag själv ser ut som ett mongo :)


Two months

Igår körde jag dressyr med Curry. Det var som om han hade en järnstång i halsen och i munnen var han stenhård. Men det är förstårligt eftersom han inte har kört dressyr på två månader! Så den här genomkörningen behövdes verkligen tills tävlingen vecka 34. Hoppas på att det blir ett till pass någonstans emellan. Behövs mycket jobb med honom eftersom det var så länge sen.

I början var han som sagt stel som fan. Gick inte alls, formen var ganska bra, men har liksom bet sig fast och var hård i munnen. Men han sög i alla fall tag i bettet och gick frammåt. Började med att lägga massor av volter för att få honom lösgjord och gud vilken tid det tog! Han ville inte ta yttertömmen men tillslut, med lite tips från systern min, så fick jag fram honom på den sidan. Tog jättelång tid innan jag kände mig lite redo att börja med traven också.

Lika stel där som i skritten men det tog i alla fall inte lika lång tid för honom att lossan. I lsutet blev han så himla mycket trevligare. Mjuk i munnen och omställningarna kom snabbare. Jag vet nästan när jag har "lyckats" med ett dressyrpass på Curry. Då blir han trött. Igår körde jag jättelänge men det behövdes extremt mycket.

Hann se tre stycken komma och gå innan jag var färdig med honom! Men så kan det vara och det är liksom ingen idé att sluta när jag nästan har fått till hans sidor. Bättre att köra länge då tills jag själv känner mig nöjd.

Curry tyckte nog också att det var rätt najs att köra hemma. Han är så tittig i skogen när han är själv så han tycker det är rätt jobbigt.


Sötis!








Check

Håller på att packa alla saker till SM och det är verkligen mycket som ska med! Det knepiga är att jag bara kan packa knappt hälften eftersom jag ska använda det mesta under veckan som kommer :)
Men vi hörs, ska nog smörja min sadel så sjukt noga som det går nu. Allt måste vara på topp och dörent, annars får jag massa straff :)


Lång dag

Känns som en väldigt lång dag i stallet idag. Är rätt slut nu så skriver om det i morgon. Hur som helst kan jag säga att det varit en bra dag. Men en lång, och utmattande, typ :)


Natti Natti

Om några minuter ska jag gå och lägga mig! Klockan är inte ens 11. Så här tidigt har jag nog inte lagt mig under hela åttan kan jag tro. Okej, kanske ett par gånger men jag minns verkligen inte senast jag låg i sängen så här tidigt. Men god natt! I morgon bli det upp en hel timme senare än idag, klockan 7! Det är ju till och med sovmorgon :)


No problems

Här är bilderna pappa tog idag med min kamera. Hoppbilderna kommer senare då Nathalie har dem!



Vissa av oss tvekar inte en sekund över att trava rakt över en rosa handduk!


Bra dag

Idag var det en riktigt bra dag. Vi åkte till Johannesberg för att få miljöombyte och Filur skötte sig perfekt. Första passet red jag ut på en slinga. Det var riktigt varmt i solen och han var rätt seg så jag travade och galopperade bara där det var skugga. Det räckte för Filur tror jag plus att han var rätt skraj för ett par avlånga stenar som stod upp längs kanten :)

Andra passet var sjukt roligt både för mig och Filur. Började med lite backningar, vändruta och halter. Gick jättebra och han lyssnade på mig hela tiden. I backingen var det två steg bakåt och sen fick han en klapp och jag sa; Bra Fillis. Ha ha, blev så hela tiden eftersom han inte gjorde något utan att jag bad honom! Älskar när han är så lyhörd och allt bara klickar.

Kom även på idag baserat på dagens och gårdagens träningar att han måste vara mjuk i sidorna och lyssna på mina ställningar. Om han inte går att ställa så är han inte tillräckligt fokuserad på mig och då går det verkligen inte att backa!

Efter det seriösa så blev det massor av busridning! Han älskade att springa över den enorma ängen och sen galoppera. Var jättepigg och öronen var spikade frammåt. Sprang runt lite i ett maratonhinder för att se om han var rädd, men icke. Gick jättebra och han tyckte det var hur kul som helst. Även i hindret så backade vi lite och det kändes skönt att han kunde fokusera så fort igen efter noll kontroll. Dock blev han lite konfunderad när jag skulle backa i en liten nedförsbacke.

Roligast av allt tyckte Fillis var att hoppa! Hoppade en stock som var ett terränghinder och vad han drog på!!! Sattsade som bara den och tvekade inte över huvud taget. Första gången hade han så hög fart att han inte lyckades helt med avhoppet. Blev ett pyttelitet extra språng precis innan så han slog i. Hoppade kanske fyra gånger och på sista hade han lugnat sig tillräckilgt för att det skulle bli som bäst. Men gud vad kul han tyckte att det var!!!!!

Dagen var riktigt bra och när vi skulle åka hem ville Fillis verkligen inte gå in i transporten. Fick muta honom med havre och morötter. Tur för honom att vi ska dit i morgon igen!


Knäppis

Första passet med Filur var en katastrof! Han var helt okontaktbar och lyssnade inte ens på att skritta rakt fram. Spänd som bara den var han och inget gick att göra. Red på en äng och han tyckte höbalarna som stod minst 200 meter där ifrån var hur läskiga som helst. Nä, inget fungerade idag.

Sen när jag tänkte fatta galopp för att han bara skulle få springa och slappna av så bockade han och drog. Blev jätteförvånad för det är inget som Filur gör. Han gjorde så två gånger innan han slutade. Istället för att tjata mer på ängen och bara misslyckas ännu mer så flyttade jag mig till volten. Då blev det lite bättre men han hade fortfarande jättesvårt för att lyssna och var spänd som bara den! Idag kunde han inte ens ställa sig åt ena hållet och lyssna på det!

Andra passet gick sjukt bra. Han lyssnade som bara den och var helt med på noterna. Backade, gjorde halter och vände i vändrutan utan problem. Eftersom han hade nya skor på fötterna så avslutade jag med ett sockerbitshinder. DET tyckte han var super!


Trött

Även idag blev det ut i skogen med Curry. Jag kände verkligen inte för att köra på banan, he he :) Plus att jag körde ut med en liten tjej. Stora framsteg gjorde vi även idag, jag bråkade inte en enda gång med honom! Och när han stannade var det för att han behövde bajsa, duktig kille! Det har verkligen hjälpt nu att köra ut flera gånger i rad och att han får samma svar varje gång han stannar, tjoho!!!

Idag var han trött också. Märktes verkligen på honom. Dock är han ju inte van att köra tre jobbiga körpass ute i skogen på raken! I morgon får han i alla fall vila och på fredag vet jag inte riktigt vad som händer. Duktig tycker jag hur som helst att han var! Körde även på tvådelat och han tycker det är betydligt bättre, släppte direkt när jag satte om tömmarna och var supermjuk. Satte dem så att han gick i lägsta form mögligen och det passade idag eftersom han var så trött!


Så Curry

Fick höra i stallet att när någon som kört Curry utan draglineuppehållare (aja baja!) så hade han fått draglinan emellan benen. Lilla Puffis hade sprungit en bit men sen stannat. Och när den var borta var allt som vanligt igen! Det är bara så han. Jag tror att han är så chockad ibland över allt omkring sig att han inte riktigt fattar vad som händer, ha ha. Det är uppsynen han har, helt chockad så att det nästan blir komiskt. Ser lite ut som om han precis har blivit född. Sen ser han ju fortfarande ut som ett litet föl i ansiktet tycker jag! Sen skrynklar han alltid ihop mulen också! Världens "knölar" får han som man kan släta ut :)


Rekomenderar!

Den här ryktborsten köpte jag på Gekås och den är ju bara för bra! Tar bort det ytliga dammet och gör verkligen pollen svart. Dock behöver man ju borsta med en bra rotviska först för att få upp allt damm innan. Fanns att köpa på hööks förut tror jag men har ingen aning om det fortfarande går :) Den är även ledad på två ställen vilket gör att den formar sig efter hästens kropp!


Längst "upp" till höger. Hittade ingen bild på bara den!


.

Vi svängde även förbi Wow Hästkraft idag. Jag fick med mig ännu ett par Elt handskar, dock en halv storlek större och det är en enorm skilland tycker jag! Men det kan inte hjälpas-det var det som fanns. Provade även svarta ridbyxor och letade efter kavaj men det blev inget. Ingen kavaj i min size och ridbyxorna höll inte måttet. Dem enda som jag tyckte passade var ett par "pull on" i storlek 150! Hm, bryr mig inte så mycket om att det bara var att dra på men jag föredrar när dem är sadelskurna i rumpan eller att det finns fickor även där!

Plockade upp en dator tidigare idag hemma hos mamma. Fick även med mig ett trådlöst internet men det är så sjukt långsamt och tar fooooooorrrrr eeeeevvvvveeeeerrrrrrr att gör ALLT så då sitter jag hellre i köket med sladden! Så nu kommer det även upp lite bilder och jag fotar något :)

I morgon blir det bara på banan med Filur för att ta igen dagens missade träningspass där och jag ska nog tömköra Curry eller köra dressyr på banan med honom. Vet inte riktigt. Funderade igår på att rida honom, men slopade den idéen eftersom jag inte känner för det. Han har så obekvämt steg och är så liiiten, ha ha, stackarn! Det lustiga är att när man kör så är det helt plant om man jämför med Didrik och Camomille där det guppar upp och ner!


Supersköna!


.

Idag bråkade jag med Curry en gång, det var när jag skulle gå ifrån stallet. Han var riktigt dryg och brydde sig inte what so ever. När jag körde gick det kanon. Förbi hagen utan problem åt båda hållen och vid genvägen till stallet så travade han bara förbi, dock drog han sig lite mot den. Mötte även två "grupper" med människor och han försökte bara lite lamt följa med dem första. Dem andra brydde han sig inte om!

Körde mycket trav och galopp halva vägen och andra halvan försökte jag få till formen. Gick inte alls och han var stel som en pinne. Så jag spände in tömmarna och efter den stund så släppte han till lite mer. Har kört på tredelat två dagar nu och jag tror inte det passar honom alls. Så mycket stelare än vanligt och frånvarande tycker jag. Tvådelat, here I come!

Curry har en tendens att alltid ställa huvudet åt höger så när jag försökte gå öppna åt andra hållet så blev han bara rakställd! Tror att jag ska börja spänna in honom nu ute i skogen så att han får jobba rätt. Jag kan helt enkelt inte få till honom där, går bara inte just nu. Mycket slalom ska jag oxå köra för att få honom mjuk i sidorna!

Stannade även idag för att käka hallon. Curry, ja, han var helt borta. Han stod och stirrade rakt fram och var spänd. Inte som om han tänkte kasta sig iväg, men han trivdes helt enkelt inte med att stå helt stilla där. Vet inte vad han såg! Så han fick två doser med hallon och sen körde vi vidare.


Bilderna är från igår


Lugnt

Filurs hovar klirrar som bara den nu. Blev en väldigt lugn tur ute i skogen idag på hack. Vill ju inte att något ska hända honom och hans långa hovar just nu. Han känns väldigt klumpig, eller så är det bara jag som är nojjig :)

Skrittade som sagt för det mesta, men inte helt åt skogen ändå, körde en snabb skritt så att han trampade på ordentligt och inte segade sig fram! Det var det som jag failade på förra året, too slow. I början var han segis men efter ett tag behövde jag inte påminna honom lika ofta och behövde bara nudda honom lite med skänkeln för att han skulle öka. Lyckades även få till ett par halter genom att bara använda sätet. Börjar ta efter min kompis Amanda lite kanske? ;)

Tog en kort liten trav för att han inte skulle bli uttråkad men sen skrittade jag på igen. I sluttet innan "avskrittningen" Så tränade jag övergångar och det gick precis som jag hade tänkt mig! Körde på långa tyglar och behövde bara driva lite och han fattade galopp direkt. För att sakta av till trav behövde jag bara luta mig bakåt och sitta tungt. Han lyssnade hur bra som helst. Jag körde ett par travsteg och sen ett par galoppsprång ungefär 4 gånger.
När man gör sånt här tycker jag man ska bestämma sig för ett ställe där övergången ska ske, annars kanske hästen tror ett den bestämmer och får för sig att sakta av när den tycker att det passar. Är skitnoga med det när jag kör Curry.

Blev bara en tur med Filur idag eftersom vi åkte till Veda och sen var klockan halv åtta och vi hade inte ätit.
I morgon har jag även bokat träff med Einar för att han ska sko om Filur :)


Problems

Datorn som är från stenåldern har börjat lagga igen! Den startar helt enkelt inte. Uppdateringen blir nog inte så jättebra men ska försöka låna Nathalies dator på kvällarna så att jag kan skriva om dagen i alla fall! Om jag har tur kan jag hämta en dator från mamma och internet stickan. Hoppas att dem inte tog med sig dem upp till landet :)


Dubbelt upp

Första passet på Filur så skrittade jag ut med Nathalie på hack. Han var väldigt lättretlig i början och blev sur för minsta lilla, men i slutet så var det chill. Travade lite och tog en galopp på sanden. Filur har rätt långa hovar så jag tar det lugnt med honom.

Andra passet blev ju självklart på volten. Han var jätteseg och stannade? Aja, blev bättre efter att han hade bajsat :) tränade på att backa och vända i rutan. Vi blev inte uteslutna en enda gång i backningen så det var riktigt bra gjort. Han lyssnade precis som jag ville och hoppade inte runt :) Körde även trampa på "plattan". Blev då ju en platta, kudde och en fågelskrämma. Allt träffade vi men fågelskrämman var lite knepig. Väldigt liten överkropp hade den, men han var i alla fall inte rädd. Sparkade runt den när han missade!

Han var lite knepig idag med munnen så jag ska prova en annan nosgrimma. Körde även med mitt nya tredelade. Annars är han ju rätt ringrostig efter en månads vila! Ska kanske även prova bettskivor för att det ska bli mer cykelstyre i backningen när han ska sväga :)


Hallon

Mjukstart skulle det vara idag och självklart körde jag ut med Curry. Körde ut helt själv, vilket jag bara gjort en gång tidigare med honom och utan skygglappar. Blev dubbelt så jobbigt för mig eftersom Curry ägnade sig åt allt annat och tittade som en galning. Men det gick bra idag. Bråkade bara med honom 4 gånger om åt vilket håll vi skulle gå åt. Extra poäng till mig för att jag satt kvar i vagnen och inte blev frustrerad över huvud taget! Framsteg ändå eftersom jag trodde att han skulle vara mycket jobbigare, men han gav upp rätt fort och backade inte över huvud taget :)

Efter vår galopp så stannade jag för att käka lite hallon och så att han skulle få sig en paus. Han tyckte det var väldigt spännande så han fick ett par. Och det smakade inte illa! Han käkade massor, tur att man inte behöver ta bort den gröna skälken som kommer med åt en häst, det skulle blivit jobbigt :/


Mobbad

Jag gillar att funktionärer skrattar åt mig och min syster när jag kör maraton. Ursäkta för att ponnyn behöver jättemycket beröm för att han ska förstå hur duktig han är och tycka att det är kul! Vi säger nog mest: Kom igen Curry liten! Spring Puffis! Duktig Puffe liten, jätteduktig Puffis!!!!!

Ha ha, snacka om att prata bebis med honom. Men jag bryr mig inte om att jag skämmer ut mig inför 3-4 x 4 personer! Säger ju allt det där plus lite till för att Curry ska förstå hur duktig han som drar oss i 4 kilometer utan att klaga och för att han gör sitt bästa för mig :)

Sen kvittar det ju hur det går eftersom vi inte riktigt har farten än och fortfarande utvecklas <3 Sen får ju folk tycka vad dem vill och vi alla har olika metoder för att hästen ska springa fortare. För oss funkar beröm och sen får jag se hur fort det passar oss att springa just den dagen :)


Visst ser han biffig ut här! :D


RSS 2.0