Pessoa

Många hatar verkligen pessoabettet. Jag har ingenting emot det om man använder det på rätt sätt! En mjuk hand är ett måste inom ridning men specielt när man har pessoa tycker jag. En grej jag inte gillar med pessoa är när man använder det för att få hästen i form. Särskilt om man anstränger sig lite och kan få ihop den på ett tränsbett eller rakt. Sen om man har en superstark häst som inte fungerar på något annat så finns det kanske inte så mkt att göra just då.

För många är pessoa något av ett fuskbett. Jag tycker också att det är det. Men om jag måste välja mellan att bråka med hästen och ta jättemkt i munnen och ett pessoa så tar jag pessoat så att jag kan ha en mjuk hand. Och om hästen mjuknar under ridningen kan man flytta upp tyglarna till den översta stora ringen, blir då som ett vanligt bett.

Problemet med pessoat är att det är så överrörligt. En tjej satte en läderrem mellan de stora ringarna under hakan på hästen så att det inte blev överrörligt. En riktigt bra idé tycker jag, då blir det mera stopp-effekt istället för att trycket bara ökar på nacken. Läste om en som red med två tyglar oxå. Det var ännu bättre tycker jag eftersom det en tygelparet satt i de översta ringarna och det andra på mittenringarna eller nedersta. På så sätt kan man om det behövs ta i tyglarna som satt på nedre ringarna, annars bara använda de övre tyglarna.

Dock är det kanske för avanserat för många små ryttare. Oftast sitter det ett pessoa på en ponny som är på tok för stark på något annat bett. Eller på en häst som ryttaren inte klarar av utan pessoat. Sen blir det blir ju rätt bökigt med två tyglar i varje hand.


Kommentarer
Postat av: amanda

Text av Norah Kohle:



Pessoabettet är från början ett körbett, ett såkallat "gagbett". Namnet, eller smeknamnet Pessoa kommer från att Nelson Pessoa började använda det, det egentliga namnet är Dutch Gag. Gag betyder munkavle, så Pessoabettets rätta namn är Holländsk Munkavle.



Pessoabettet är inte ett stångbett, då det inte har någon hävstångseffekt. Det finns ingen mothållande punkt (kedjan på stångbettet), utan bettet är överrörligt och kan dras bakåt utan stopp. Pessoabettets tryckpunkter är lanerna, nacken och (vid tvådelat) gomtaket. Lanerna: hästen vill föra huvudet i riktningen trycket kommer från (dvs ryttarens hand), nacken: hästen vill sänka huvudet, gomtaket: hästen vill höja huvudet. Resultatet blir alltså att hästen trycker in nosen mot bringan, försöker sänka nacken men hindras av det obehagliga trycket i gommen.



Vad är det som gör att bettet ger dessa signaler till hästen då?

När du tar i tygeln roterar bettet, det tippas framåt precis som stångbettet. MEN, stångbettets skänklar sitter fast i mundelen, medan pessoats skänklar kan snurra runt för mycket. Eftersom underskänkeln dras bakåt, tippar överskänkeln (där nackstycket sitter fast) framåt och nackstycket spänns, dvs hästen känner ett tryck i nacken. När underskänkeln dragits bakåt så mycket det går, uppstår även tryck från tränsbetts-delen, dvs i lanerna. Det är ungefär nu ryttaren börjar känna lite motstånd i tygeln, och då har hästen redan känt otroligt mycket av bettets verkan. Direkt när trycket uppstår vid lanerna, knäcker bettet av på mitten (tvådelat) och trycker upp i gommen på hästen. Denna effekt får du vilken av ringarna du än sätter tygeln i, även den översta, detta pga. att nackstycke och tyglar inte sitter i samma ring.



När du har några gram i din hand, känner hästen betydligt mer.



Reaktionerna från hästen rent fysiskt blir alltså:

Halsen kortas av då alla halsmuskler spänns på samma gång, ryggen sänks, bakdelen hamnar bakom kroppen, bogen låser sig och frambenen får röra sig större och statiskt för att ta sig framåt. För ett otränat öga ser det alltså ut som att hästen kröker fint på nacken och rör sig med spektakulära frambensrörelser.



Det går inte att få pessoat till ett stångbett genom att sätta på en kedja. Bettet är fortfarande överrörligt, så kedjan kommer bara att hamna fel och nypa hästen, vilket leder till ännu mer obehag. Det enda sättet att få ett pessoabett "bra", är genom att sätta både nackstycke och tyglar i den stora ringen. Inte särskilt praktiskt, eller hur? Det går heller inte att säga "inget bett är skarpare än handen som håller i det" gällande pessoat. Det är som att säga att man kan rida med en såg i hästens mun, bara man har mjuk hand. Bettet ger dubbla signaler till hästen, "lurar" ryttaren och är svårt att ge eftergift med. Oavsett hur mjuk du är i handen kommer bettet ändå att motverka dig.

2011-06-23 @ 19:11:45
URL: http://mandalii.blogg.se/
Postat av: Amanda

läst?:)

2011-06-27 @ 16:21:58
URL: http://mandalii.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0